“Wat je van beren leren kan, van slimme beren leren kan.” Noem The Jungle Book en dat is het eerste wat wij horen. Gelukkig zit dit nummer ook in de remake van de film, al is het in het Engels. En dat is niet het enige goede van deze prachtige film, die absoluut het kijken waard is.

The Jungle Book vertelt het verhaal van Mogwli (Neel Sethi), die in de jungle opgroeit nadat hij als baby gevonden wordt door de panter Bagheera (Ben Kingsley). Mogwli leeft tussen de wolven en heeft het daar goed. Totdat de tijger Shere-Khan (Idris Elba) opduikt en zegt dat Mogwli weg moet. Of beter: dat Mogwli aan de beroemde tijger overgeleverd moet worden. Bagheera en Mogwli besluiten dat het mensenkind terug gaat naar de mensen en daar begint een reis door het bos heen.

Iedereen kent het verhaal wel van de geanimeerde Disney-klassieker, maar deze film schroeft het niveau nog een tandje omhoog. Dankzij de prachtige animaties zijn de dieren levensecht en heb je oprecht niet door dat Mogwli geen enkel moment echt in de Jungle is. Echte favorieten uit de films zijn voor ons de kleine wolf Gray (Brighton Rose), King Louie (Christopher Walken) en Baloo (Bill Murray). Zoals verwacht zitten ook de bekende nummers Bear Necessities en I Wanna Be Like You in de film (en anders waren er gegarandeerd rellen geweest).

Maar ook het acteerwerk is geweldig, inclusief dat van nieuwkomer Sethi die eigenlijk nog gewoon een kind is. Hij speelt Mogwli met enorme overtuigingskracht en maakt het karakter ontzettend geloofwaardig. Absolute topper is het werk van Elba als Shere-Khan, die de tijger enger dan ooit maakt. Zelfs als volwassene vond ik hem nog doodeng.

Nieuwe verhaallijnen

Interessant is dat de film niet vasthoudt aan het origineel. Er worden een aantal nieuwe verhaallijnen geïntroduceerd. Zo kom je meer te weten over de wolven, die Akela (Giancarlo Esposito) als leider hebben. Er is zelfs een verhaal over hoe Mogwli aan zijn linnen broekje komt en hoe hij bij de leeuwen kwam. Daarnaast ontdek je waarom Shere-Khan zo’n hekel heeft aan mensen.

Lees ook:
The Blair Witch Project (1999): klassieker onder de horror's
Shere-Khan
Shere-Khan. Bron: Disney

Jammer is dat de olifanten er uitgewerkt zijn. Of in ieder geval: het verhaal uit het origineel is weg. In de plaats daarvan heeft iedereen een diep respect voor deze beesten en zijn ze alles behalve de klungelige en grappige varianten uit de geanimeerde Jungle Book.

Prachtig is het gedicht van de wolven, die de wetten van de jungle beschrijven. “De kracht van de roedel is de wolf. De kracht van de wolf is de roedel.” Helemaal mooi is dat dit ook opgedreund wordt als alle dieren uit de jungle het opnemen tegen Shere-Khan, om Mogwli de kans te geven hem te verslaan. Bij die scène zit je gegarandeerd op het puntje van je stoel.

Groot succes

The Jungle Book is niets meer dan een daverend succes te noemen. De prachtige animaties maken de dieren levensecht. En dankzij de bekende nummers en vertrouwde karakters is dit een film die vooral nostalgie oproept. Maar de nieuwe verhaallijnen houden het geheel interessant, want je ontdekt allerlei nieuwe dingen over je geliefde karakters.

Zorg voor een goed puntje van je stoel en goed getrainde lachspieren, want je zult ze beide nodig hebben als je The Jungle Book kijkt. Maar ook een doos tissues is niet overbodig, want je zult soms zeker een traan laten.

The Jungle Book (2016), met: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley en Idris Elba. Geregisseerd door: Jon Favreau.
The Jungle Book is in onze webshop verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

LAAT EEN REACTIE ACHTER