In 1999 zorgde deze film voor wereldwijde gesprekken. Is het echt? Zijn ze echt dood? Bestaat de Blair Witch wel? We hebben het hier natuurlijk over de klassieker The Blair Witch Project. De eerste film die gebruikmaakte van “gevonden materiaal”.

Let op: kan spoilers bevatten!

We zijn van nature bang voor het donker, vreemde geluiden en gevaarlijke dieren. Films maken hier graag gebruik van en The Blair Witch Project is geen uitzondering. Sterker: hij speelt er perfect op in.

In de film gaan Heather, Michael (Mikey) en Joshua (Josh) in 1994 voor een documentaire de bossen in om onderzoek te doen naar de legende van de Blair Witch. De beelden werden een jaar later teruggevonden en daar is de film van gemaakt (aldus de film). Het drietal begint in het dorpje Burkittsville, wat vroeger “Blair” geheten zou hebben. Daar gaan ze in gesprek met lokale inwoners. Veel van hen kennen de Blair Witch wel, maar vaak maar vaag. Het verhaal vertelt dat kinderen verdwenen zijn in de bossen en dat ze vermoord werden. De lichamen zijn verdwenen en er gebeuren rare dingen bij Coffin Rock. Maar het is allemaal maar een legende. Niets meer dan een paar roddels van oude dames.

In de bossen slaat de sfeer echter langzaamaan om. Het drietal blijkt in cirkels te lopen, hun kaart raakt zoek en ’s nachts horen ze rare geluiden in het bos. Ze vinden bundeltjes van takken en rare figuurtjes. Zoals het een goed documentairemaker beaamd gaan ze op onderzoek uit. Maar later blijkt dat het allemaal geen grap is van de inwoners van het dorp, wat ze in het begin wel dachten. Maar wat is het dan wel?

Angstaanjagend

De Blair Witch Project speelt zoals gezegd feilloos in op onze angsten. Rare geluiden in het donker, niets kunnen zien en vreemde gebeurtenissen laten onze fantasie op hol slaan. En dat hun fantasie met hen op de loop gaat, maakt het voor ons alleen maar enger. Juist de suggestie dat er iets is, zonder dat je het daadwerkelijk ziet, maakt de film eng.

Lees ook:
Deadpool 2 in de problemen: regisseur is opgestapt

Daarentegen zie je niets van de zogenaamde Blair Witch en heb je tot het einde van de film geen idee wat er nu echt gebeurd (al heb je flink wat vermoedens). Met de huidige standaarden van films, raak je misschien wel wat teleurgesteld. Eén blik op de heks was toch bevredigend geweest.

Toch is de film onderhoudend en zette het de toon voor meer van dit soort projecten. Daarmee is het een echte klassieker geworden in het genre en bovendien is hij nog altijd erg onderhoudend. Onze tip: houdt wel een lampje aan en kijk hem niet als je bang bent in het donker. Het zal je nachtrust namelijk weinig goed doen.

The Blair Witch Project (1991), met: Heather Donahue, Michael C. Williams en Joshua Leonard. Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez.
De film is in onze webshop verkrijgbaar op DVD

Inmiddels draait ook de re-make van de film in de bioscoop, onder de naam Blair Witch.

RECENSIEOVERZICHT
Beeldkwaliteit
Verhaal
Acteerwerk
Regisseerwerk
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER