De X-Men zijn terug in een nieuwe film. In Apocalypse leren we meer over de achtergrond van bekende karakters als Jean Grey, Storm en Magneto. Maar de film is vooral er warrig en oppervlakkig.

Let op: kan spoilers bevatten!

X-Men: Apocalypse begint veelbelovend. We zien hoe een stel mutanten in het oude Egypte een man op een tafel willen beschermen tijdens een vreemd ritueel. De Egyptenaren halen echter de pyramide waar ze in zitten onderuit, waarop hij instort. De mutanten sterven, de man op de tafel blijft in een diepe slaap.

Die man op de tafel blijkt En Sabah Nur, oftewel Apocalypse (Oscar Isaac), te zijn. Duizenden jaren later zijn we bij een wereld die we goed kennen. De wereld van Magneto (Michael Fassbender) en Charles Xavier (James McAvoy). Magneto is ondergedoken in Polen en heeft een vrouw en kind gekregen. Hij werkt in een fabriek, totdat hij ontmaskerd wordt en zijn gezin – hoe kan het ook anders – vermoord wordt. Bij Charles Xavier verschijnt er een nieuwe leerling op school: Scott Summers, beter bekend als Cyclops (Tye Sheridan).

Na de ontmoetingen met de jonge versies van de bekende X-Men-karakters, wordt al snel duidelijk dat Apocalypse wakker is en zijn snode plannen voortzet. Uit de as van onze wereld wil hij een nieuwe wereld bouwen, een betere. Hierbij gebruikt hij vier mutanten: Storm (Alexandra Shipp), Psylocke (Olivia Munn), Angel (Ben Hardy) en Magneto. Xavier wordt ontvoerd omdat Apocalypse zijn krachten wilt hebben en de leerlingen van de school gaan achter hem aan om hem terug te krijgen en Apocalypse voor eens en altijd te verslaan. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

apocalypse
Apocalypse. Bron: Fox

Slecht, slechter, slechtst

Het verhaal heeft zeer zeker de mogelijkheid om goed uit te pakken. Maar dat doet het absoluut niet. Omdat we veel karakters moeten leren kennen, schieten we van de ene locatie naar de ander. De karakters blijven oppervlakkig, dialogen komen nauwelijks voor. Opvallend is ook dat we meer te weten lijken te komen over de beweegredenen en achtergronden van de bekende X-Men (tenminste, als je de oudere films gezien hebt), maar niet over Apocalypse. Waarom hij de wereld in as wil leggen, wordt nooit helemaal duidelijk. Hij is een oppervlakkige slechterik zonder echte motivatie en zonder diepgang. Daardoor is het weinig geloofwaardig.

Lees ook:
ARQ (2016): anderhalf uur op het puntje van je stoel

Ander vervelend punt is dat Jean Grey Jean Grey niet meer is. Velen van ons kennen haar als de vrouw die onzeker is over haar eigen krachten en ze nooit helemaal onder controle heeft gekregen. Maar de jonge versie van Jean (Sophia Turner) lijkt alles behalve onzeker. Ze benoemen haar gevoelens wel, maar laten het niet zien. De vrouw die in X-1 en X2 net een stapeltje boeken met haar gedachten omhoog kan krijgen, springt hier gemakkelijk even iemands hoofd in, bestuurd een vliegtuig en bouwt zelfs een geheel huis. Dat zou Famke Janssen’s Grey nooit kunnen doen. De enige overeenkomst die deze Jean heeft met de oude, is dat ze beiden rood haar hebben.

Vreemd is bovendien is dat Jean de Phoenix los lijkt te laten. Maar als we X-Men 3: The Last Stand bekijken, zien we dat haar krachten al snel door Xavier beteugeld werden en de Phoenix in haar onderbewustzijn groeit. In deze film zien we niets van dat onderbewustzijn. Jean heeft behoorlijk goed door wat ze doet en heeft het nog onder controle ook.

Jean Grey
Jean Grey. Bron: Fox

Dan hebben we nog het puntje met Wolverine. Nu ben ik een groot fan van zijn cameo’s, maar in X-Men: Apocalypse zien we een glimp van hem in het gebouw bij Alkalai Lake. Daar zouden zijn botten in metaal zijn veranderd, wat hem de Wolverine die wij kennen maakt. Maar hier heeft hij een vreemd ding op zijn hoofd en metalen spuiten in zijn lijf. Hij is zijn herinneringen kwijt en vooral erg boos. Als we echter naar X-Men Origins: Wolverine (hoe slecht die film ook was) kijken, zien we dat Logan direct na zijn operatie het gebouw uit stormt en naakt over een veld rent (hoera!). Wat doet hij hier dan? Wat is dat ding op zijn hoofd? Wat is er gebeurd? Niemand vertelt het ons, want hij is dan alweer weg.

Lees ook:
The Man Who Knew Infinity (2015): prachtig verhaal met een tragisch einde

En het gevecht dan?

Nu kun je nog denken: misschien is het grote gevecht aan het einde, waar X-Men om bekend staat, nog de moeite waard. Het antwoord is nee. De karakters rennen vooral weg – wat mislukt – en Apocalypse wint duidelijk met gemak. Mystique wordt al snel uitgeschakeld, waardoor we weinig van haar krijgen te zien. Jean doet vrijwel niets, behalve angstig om zich heen kijken en de rest wordt zonder veel moeite de grond in geslagen. Pas als Jean helemaal aan het einde haar krachten loslaat (“No fear Jean, let go!” – nog iets wat Xavier nooit gezegd zou hebben tegen haar) lijken ze te winnen. En dan is de film alweer voorbij.

Nu moet ik zeggen, er zijn ook wat goede punten te benoemen. Zoals gezegd leer je wat meer te weten te komen over de karakters en dat is erg leuk. Daarnaast zorgt Xavier helemaal aan het begin nog voor wat humor, net als Quicksilver (Evan Peters). Die stukjes zijn grappig, maar kunnen niet op tegen de humor die we in de andere X-Men-films zagen.

quicksilver
Quicksilver. Bron: Fox

Daarnaast is het grappig om te zien hoe Xavier nu eigenlijk kaal is geworden. Hint: het is niet vanwege ouderdom of omdat zijn haar gewoon uitviel.

Slechter dan X-3?

Veel mensen zien X-Men 3: The Last Stand als de absolute ondergang van de X-Men-films. Schrijvers Bryan Singer (ook de regisseur), Simon Kinberg, Michael Dougherty en Dan Harris zijn het daar duidelijk mee eens. Nadat een groepje leerlingen uit de bioscoop loopt zeggen ze namelijk: “De derde film is altijd het slechtste.” Een duidelijke hint naar X-3. Maar ze wisten niet dat het ook voor deze film geldt. Nog wel meer zeg.

In X-3 zagen we namelijk humor, dialogen en goed uitgewerkte karakters met duidelijke beweegredenen. Hier schieten we zo snel van verhaal naar verhaal dat er geen kans voor is. Psylocke en Storm hebben samen bijvoorbeeld minder te zeggen dan Magneto in zijn eerste deel van de film. En dat terwijl dit toch twee mooie karakters hadden kunnen zijn.

Lees ook:
Westworld ~ S01E03: de herinneringen komen boven drijven

X-3 is beduidend beter dan X-Men Apocalypse. Zonde, want de regisseur en schrijvers van deze film kennen we ook van X-1, X-2 en de eerste twee films van de reboot (First Class en Days of Our Future Past). Het was daarmee zo veelbelovend, maar het werd een totale afgang. En daarmee besluit ik: de schrijvers en regisseur hadden zoveel beter kunnen doen, maar lieten het finaal afweten. Helaas.

X-Men: Apocalypse (2016), met: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence en Nicholas Hoult. Geregisseerd door: Brian Singer.
X-Men: Apocalypse is in onze webshop verkrijgbaar op DVD en Blu-ray

RECENSIEOVERZICHT
Score
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER