The Man Who Knew Infinity vertelt het verhaal van de wiskundige Srinivasa Ramanujan. De Indiase man blijkt zonder opleiding meer dan een goed gevoel te hebben voor wiskunde. Hij vertrekt naar Trinity College in Cambridge om zijn werk te laten publiceren. Een prachtig, waargebeurd verhaal over een man die vecht voor zijn ontdekkingen en tegen racisme.

Let op: kan spoilers bevatten!

The Man Who Knew Infinity begint vlak voor de Eerste Wereldoorlog in Madras, India. Ramanujan (Dev Patel) wordt geïntroduceerd als een man die zichzelf wiskunde aanleerde en hier een enorm talent voor heeft. Maar helaas zien de meeste mensen in India dat anders, zij haken af op het feit dat hij geen opleiding heeft.

Sir Francis Spring (Stephen Fry) geeft hem echter wel een baan en de kans om contact op te nemen met Cambridge. En dat blijkt te werken: Ramanujan wordt door Professor Hardy (Jeremy Irons) om samen verder te gaan met zijn werk. Ramanujan maakt de oversteek en daar begint het verhaal pas echt.

Op Trinity College vergaat het Ramanujan echter niet zoals hij gehoopt had. Als zwaar religieus man mag hij geen vlees eten, maar daar wordt op de school geen rekening mee gehouden. Bovendien moet hij bewijzen dat zijn werk klopt, waar de wiskundige helemaal geen behoefte aan heeft. En het feit dat andere mensen op de school niet geloven dat een Indische man met zijn ideeën zouden kunnen komen, zorgt voor flink wat problemen met het zelfvertrouwen van Ramanujan.

Ramanujan. Bron: Warner Bros.
Ramanujan. Bron: Warner Bros.

Iets te ver opgehemeld

De film laat zien dat Ramanujan zonder meer een geweldige wiskundige was die al snel met theorieën komt die de wereld veranderen. Maar in de film wordt hij wel zo ver opgehemeld dat hij een god lijkt. Gelukkig is daar Littlewood (Toby Jones) die zegt: “Hij is geen god. Echt niet.” Toch zie je op een bepaald punt zelfs een halo van zonlicht boven zijn hoofd verschijnen. Hoewel Ramanujan een uitzonderlijke man was, is dit ietwat overdreven.

Lees ook:
Victoria ~ S01E08

Maar het acteerwerk is goed gedaan. De rollen worden overtuigend overgebracht en je voelt in veel gevallen niets dan medelijden voor de jonge Indiër. Het moment dat hij door soldaten in elkaar geschopt wordt vanwege zijn afkomst, brengt tranen in je ogen. En dat geldt nog veel meer voor het moment dat hij ernstig ziek wordt.

Ook de manier waarop Ramanujan’s geloof wordt neergezet is mooi. Hoewel hij niet overdreven religieus overkomt (wat hij wel was), zie je hem regelmatig bidden en komt hij met uitspraken die laten zien dat hij behoorlijk gelovig is. “An equation for me has no meaning, unless it expresses a thought of God”, is daar een voorbeeld van. Interessant is dat Hardy helemaal niet gelovig is en daar botst het regelmatig.

The Man Who Knew Infinity
Ramanujan en Hardy. Bron: Warner Bros.

Jeremy Irons steelt de show overigens veel meer dan Dev Patel. Hij is grappig, emotioneel en regelmatig een gigantische eikel. Ramanujan lijkt hier veel te veel in mee te gaan. Je zou verwachten dat iemand meer last zou hebben van een professor die tegen al zijn wensen in gaat. Bovendien heeft hij veel moeite met het begrijpen en bereiken van Ramanujan, wat je terugziet in het weinige oogcontact dat de twee hebben.

Tragisch verhaal goed uitgevoerd

Toch is The Man Who Knew Infinity een prachtige film die je een inkijkje geeft in het leven van een opmerkelijke wiskundige, die voor veel mensen buiten de wiskunde volledig onbekend is. Nadeel is wel dat juist de wiskundige voor velen van ons te ingewikkeld is, waardoor je niet altijd begrijpt waarom iets zo belangrijk is. Aan de andere kant zie je wel dat het groundbreaking ontdekkingen zijn en dat is in veel gevallen goed genoeg.

The Man Who Knew Infinity is een absolute aanrader om te kijken. De film laat je lachen, huilen en meeleven met een man die vooral wilt zorgen dat zijn ontdekkingen niet met hem sterven. En gelukkig voor de wereld doen ze dat ook niet. Het is een man die je altijd zult onthouden.

Lees ook:
The Jungle Book (2016): Mogwli's verhaal is mooier dan ooit

The Man Who Knew Infinity (2015), met: Jeremy Irons, Dev Patel, Malcolm Sinclair en Stephen Fry. Geregisseerd door: Matt Brown.
The Man Who Knew Infinity is in Nederland helaas niet op DVD te verkrijgen, maar via Amazon kan dat wel. De film draait ook nog in een aantal Nederlandse bioscopen.

RECENSIEOVERZICHT
Score
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER