Na Valentine’s Day en New Year’s Eve heeft regisseur Garry Marshall weer een film die volledig draait om één speciale dag: Mother’s Day (moederdag). Deze extreem zoete romkom volgt drie generaties aan vrouwen in de week voor moederdag. 

Let op: kan spoilers bevatten!

De cast ziet er in ieder geval goed uit. Romkom-veteranen Jennifer Aniston, Kate Hudson en Julia Roberts spelen de hoofdrollen, samen met Sarah Chalke en Jason Sudeikis. Ieder heeft zo zijn eigen problemen. Zo heeft Hudson in jaren niet met haar ouders gesproken, omdat die wat tegen haar Indische man hebben (waar ze ondertussen ook een kind mee heeft). Chalke speelt haar zus en verzwijgt nog altijd dat ze lesbisch is, getrouwd is en een kind heeft geadopteerd.

Aniston speelt de rol van een vrouw die gescheiden is. Haar ex-man is net opnieuw getrouwd en hun twee kinderen worden daardoor nog verder opgesplitst tussen hun moeder en hun vader. Geen gemakkelijke situatie. Sudeikis heeft de andere kant van het verhaal: zijn vrouw is een jaar eerder overleden en heeft moeite met de opvoeding van zijn twee dochters. Moederdag is voor hem alles behalve een blijde dag.

Laatste verhaallijn draait om Julia Roberts, die zo’n vreselijke Tell Sell-verkoopster speelt, maar dan één met veel succes. Zij geeft aan geen kinderen te hebben, maar ondertussen zoekt een meisje dat op het punt staat te gaan trouwen naar haar moeder. Zoals het een cliché romkom betaamd is die moeder aan het einde van de film natuurlijk gevonden en vliegen ze elkaar nog net niet huilend in de armen.

Jennifer Aniston en Kate Hudson
Jennifer Aniston en Kate Hudson. Bron: Open Road Films

Discriminerend

Hoewel de film op het eerste gezicht goed bij onze tijdsgeest past – scheidingen, overlijdens, huwelijken met mensen van een andere afkomst en een lesbisch stel – zitten er redelijk wat discriminerende momenten in. Zo is het dorp overduidelijk blank en mag één Aziaat af en toe wat zeggen, mits hij het slachtoffer is van racistische grappen. Hoewel Chalke geen stereotype lesbienne is, is haar vriendin dat zeker wel.

Lees ook:
The Jungle Book (2016): Mogwli's verhaal is mooier dan ooit

Als je daar doorheen kunt kijken zit er verder wel een vrij grappig verhaal achter. Net als bij de voorgangers speelt ieder verhaal zich afzonderlijk af, om later alle eindjes aan elkaar te knopen. De film zit vol met (vaak flauwe) grappen die zeker een lach op je gezicht weten te toveren.

Jason Sudeikis
Jason Sudeikis. Bron: Open Road Films

Verder is de film vrij zoetsappig. Alle karakters leren omgaan met hun emoties over het moederschap. Denk aan schattige scènes met de kinderen, vervelende pubers, romantische ontmoetingen en een eind goed al goed-einde. Ondertussen jongleren de karakters met werk en kinderen, want we zijn natuurlijk allemaal carrièretijgers. Een echte feel good-film, met flink wat stereotypen dus.

Van die dagen

Mother’s Day is voornamelijk een goeie film voor als je net uit een relatie komt en iemand even flink wraak wil zien nemen op haar ex-man, of als je aan het PMS’en bent. Nu moet ik zeggen: ik ben een liefhebber van romkoms, maar vond deze film niet meer dan onderhoudend. De meeste (stereotype hetero-)mannen zullen na vijf minuten al afhaken. Maar heb je een avond waarop je niets liever wilt dan met de kat/hond en een flinke bak Ben & Jerry’s onder een deken kruipen en grinniken om het leven van anderen, dan is Mother’s Day daar een geschikte film voor. Want grinniken, dat zul je zeker doen.

Mother’s Day (2016), met: Jennifer Aniston, Julia Roberts, Kate Hudson en Jason Sudeikis. Geregisseerd door: Garry Marshall.
Mother’s Day is in onze webshop te koop op DVD en Blu-Ray!

 

RECENSIEOVERZICHT
Score
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER