Stel je voor: je ontdekt dat de hele dag zich steeds weer opnieuw afspeelt. En aan het einde van die dag wordt jij doodgeschoten, maar je begrijpt niet helemaal wat er aan de hand is. Het overkomt Renton in de Netflix-film ARQ. Een film waarbij je op het puntje van je stoel zit.

Let op: kan spoilers bevatten!

ARQ draait om een klein groepje mensen: Renton, zijn vriendin Hannah, de rebellen Sonny, Father (Grimm), Brother en Cuz. Iedere dag start hetzelfde. Renton en Hannah schrikken wakker en slechts enkele minuten later komen Sonny, Father en Brother binnengestormd met maskers op en wapens in hun handen. Gaandeweg komen we erachter dat deze mensen Renton niet zomaar komen overvallen. Ze behoren tot de groep Block, die tegen de slechte coöperatie Torus vecht.

Wat ze echter niet weten is dat Renton de ARQ heeft ontwikkeld. Dit moest een apparaat zijn dat de wereld eindeloos van energie kon voorzien, maar is per ongeluk ook een tijdmachine geworden. Interessant voor beide partijen, want zo kunnen ze eindeloos doorgaan met vechten. Gaat het mis, dan beginnen we gewoon overnieuw. Maar alleen Renton lijkt te beseffen dat ze in een loop zitten.

Later worden anderen zich hier natuurlijk ook bewust van en daardoor wordt het steeds lastiger om de rebellen te verslaan en uit de loop te komen. Steeds als je denkt dat je weet hoe ze het op kunnen lossen, veranderd er iets en ben je weer terug bij af. En dat maakt de film zo ontzettend spannend.

Father
Father. Bron: Netflix

Snel en steeds interessant

Als je denkt dat het even duurt tot de film op gang komt: niets is minder waar. Schrijver en regisseur Tony Elliot (bekend van Orphan Black) zet er een flinke vaart in. Al in de eerste vijf minuten komen er dingen langs die belangrijk zijn en niets wordt nog eens herhaald. Je moet dus echt opletten, maar je zult ook weinig anders doen.

Lees ook:
Overzicht ~ In oktober in de bioscoop

Jammer is wel dat bepaalde dingen niet echt beantwoord worden, al is daar ook niet echt tijd voor in de film. Wat is Torus bijvoorbeeld? Wat hebben ze gedaan en waarom zijn ze zo slecht? Waarom werd Hannah door ze opgepakt en gemarteld? Waarom is de wereld veranderd in een apocalyptische versie? Waarom is de lucht zo zuur en zijn er geen appels meer? Hoewel je na het einde van de film hier misschien over zit te denken, is het echter geen drama dat de vragen niet beantwoord worden. Het verhaal kan prima zonder ze.

Interessant is echter wel dat deze film laat zien dat je geen grote explosies en gigantische budgetten nodig hebt om iets goeds neer te zetten. De film speelt zich af in slechts een paar kamers en bevat weinig CGI. Maar daarmee zetten ze een beter en spannender verhaal neer dan de gemiddelde film van tegenwoordig die overloopt van de explosies en special effects.

Hannah
Hannah. Bron: Netflix

Dus pak een grote zak popcorn, zoek een prettig puntje van een stoel en ga klaarzitten voor een extreem spannende rollercoaster. En geloof ons: niets is wat het lijkt. Vertrouw niemand, zelfs je eigen gedachten niet. Want ARQ heeft de neiging om jouw zekerheden steeds weer op zijn kop te gooien en je vertrouwen te verwoesten. En dat is heerlijk.

ARQ (2016), met: Robbie Amell, Rachael Taylor, Shaun Benson en Gray Powell. Geregisseerd door: Tony Elliot.
ARQ is te bekijken via Netflix.

RECENSIEOVERZICHT
Score
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER