Voel jij je soms ook zo vreselijk normaal en heb je toch het idee dat je nergens bij hoort? Dat is precies hoe Jake zich voelt. Maar deze jongen is niet normaal, alles behalve zelfs. In Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children stap je een wereld binnen waar niemand normaal is, en dat is geweldig.

Let op: kan spoilers bevatten!

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children vertelt het verhaal van Jake die zijn grootvader op tragische wijze verliest. Iedereen zegt dat het een hartaanval was, maar Jake weet wel beter. Er stond immers een vreemd monster bij zijn opa en de ogen waren weg.

Jake kan het niet laten gaan en besluit zijn vader over te halen om naar een Brits eiland te gaan. Het eiland waar zijn opa altijd over vertelde. Daar zou een kindertehuis staan waar allemaal bijzondere mensen woonden. Een meisje dat kan vliegen bijvoorbeeld, en daarom loden schoenen moet dragen. Een jongetje met bijen in zijn mond, een meisje dat iets in de fik zet door het aan te raken en een onzichtbaar jongetje. En al die kinderen worden verzorgd door Miss Peregrine, die in een vogel kan veranderen. Maar dat kan natuurlijk allemaal niet waar zijn…of wel?

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Bron: 20th Century Fox

Burton doet wat hij het beste kan

De film heeft een behoorlijk lange aanloop, wat ietwat vervelend is. Aan de andere kant leer je wel de situatie waar Jake in leeft goed kennen. Maar vanaf het moment dat Jake op het eiland komt, begint het verhaal echt en zie je wat Tim Burton het beste doet. De landschappen zijn prachtig, de karakters ietwat vreemd maar met veel diepgang, de kostuums zijn precies als Burton en de wereld is zo gaaf dat je er zelf wilt zijn. Typisch Burton dus.

Dat typische Burton-effect zit overigens ook door de gehele film. Hoewel hij dit verhaal niet zelf heeft geschreven, zullen zijn echte fans wel thema’s oppikken waar Burton graag mee werkt. Zo is er een opa die mooie verhalen vertelt, maar niemand gelooft hem (Big Fish). Er is een jongen die zich erg normaal voelt en niet in de normale wereld lijkt te horen (Corpse Bride, Edward Sciccorhands, Alice in Wonderland), en een hele zooi aan magische karakters die een veel leukere wereld hebben dan de jouwe (vrijwel iedere Tim Burton-film). En natuurlijk is de duisternis van Burton niet zo duister als je zou denken.

Lees ook:
Zin om te griezelen? Dit zijn vijf fijne horrorfilms voor Halloween

Door die elementen voelt de film meer dan herkenbaar aan. Het verhaal is volledig origineel, maar wel een typisch Burton-verhaal. Je snapt dan ook vrij snel waarom hij deze film gemaakt heeft. Het is echter wel moeilijk om het gevoel dat je zoiets eerder hebt gezien van je af te schudden, maar echt vervelend is het niet. Het voelt meer als thuiskomen dan als de zoveelste herhaling van Burton-ideeën.

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Tim Burton en producer Derek Frey op de set. Bron: 20th Century Fox

Het is overigens ook opvallend hoe goed de acteurs hun rollen opvoeren. Eva Green is een charmante Miss Peregrine, die soms ook erg streng en beangstigend lijkt. Maar ze is precies wat je van een moeder verwacht: soms strikt, altijd in de buurt en gevuld met liefde. Samuel L. Jackson dook met ontzettend veel plezier in de rol van de bad guy, en maakt er een van zijn beste optredens in jaren van.

Te ingewikkeld?

Nadeel van de film is wel dat er ontzettend veel elementen in zitten. Er zijn belachelijk veel mythologische verhalen en achtergrondverhalen, waardoor de film soms wel erg traag is. Alles moet immers uitgelegd worden en dat kost tijd. Hoewel dit alles ontzettend interessant is, blijft het verhaal van Jake en zijn familie op pauze staan. En dat is ergens best jammer.

Het einde is echter wel spectaculair en precies wat je wilt zien: wat kunnen die kinderen nu eigenlijk met hun bijzondere krachten? Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van CGI, maar dat is zeker niet storend. Het einde geeft je wat je wilt, namelijk een groot gevecht, slimme kinderen en slechterikken die minder slim zijn dan je denkt.

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Bron: 20th Century Fox

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children is een feest van begin tot eind, al moet je soms wat lang wachten voor je echt kunt genieten van het verhaal. Maar hoewel het soms iets te veel wilt doen, zorgt het er wel voor dat het je interesse blijft vasthouden. De film is een feest voor het oog en de geest, ook al heeft het wat kleine dingetjes die beter hadden gekund.

Lees ook:
Disney geeft live-action van Sneeuwwitje groen licht

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016), met: Eva Green, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson en Judi Dench. Geregisseerd door: Tim Burton
Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children draait nu in de bioscoop.

RECENSIEOVERZICHT
Score
DELEN

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER