Netflix lijkt de doelstelling om zoveel mogelijk series en films in haar bibliotheek te hebben niet te halen. Sterker nog: het aanbod in de Verenigde Staten is volgens een onderzoek van Exstreamist zelfs met vijftig procent gedaald in vier jaar tijd. De boosdoener? Uitbreiding naar andere landen en eigen originele content.

Voor het onderzoek keek Exstreamist naar hoeveel series en films er beschikbaar waren in de Verenigde Staten in september. In totaal waren er 5302 series te bekijken. Helaas zijn er geen cijfers over het verleden bekend, maar volgens bronnen die bij Netflix gewerkt hebben, zaten ze vier jaar geleden op ongeveer 11.000. Vijftig procent meer dan nu dus.

Eigen content

Volgens het onderzoek lijkt het er op dat Netflix minder content van derde partijen opkoopt, zodat ze hun eigen originele series en films kunnen maken. Een logische stap, want het maken van eigen content kost geld. Bovendien kunnen ze weer geld verdienen met het verkopen van licenties van die content aan andere partijen, nadat de content van Netflix gehaald wordt.

Daarnaast wordt Netflix beschikbaar in steeds meer landen en de kosten van licenties voor content van derde partijen verschillen per land. Daarom is het logisch om te focussen op eigen series, want dat kost altijd hetzelfde. Door dit verschijnsel verschilt het echter wel per land hoeveel content er beschikbaar is, maar de conclusie blijft hetzelfde: meer Netflix Originals en minder van derde partijen.

Nederland

Volgens cijfers van Netflix-Nederland hebben we hier een aanbod van 2507 series en films. Beduidend minder dan in de Verenigde Staten, maar zoals gezegd zijn licenties duur. Helaas kunnen we niet zien wat het aanbod in het verleden was, waardoor we niet weten of het ook hier afneemt.

Maar als dat gebeurt, is het in ieder geval vervelend te noemen. Als Nederlanders zien we sowieso minder van de Amerikaanse content, al zouden we dat wel graag willen. Daarnaast is onlangs bekend geworden dat HBO vanaf volgend jaar verdwijnt, waardoor het aanbod nog verder stagneert. Ziggo heeft echter wel aangekondigd dat zij de series over willen nemen. Dat betekent dus dat je voor de nieuwste Game of Thrones-aflevering naar Ziggo moet overstappen. Niet helemaal ideaal.

Lees ook:
Deadpool 2 in de problemen: regisseur is opgestapt

Gelukkig is er ook nog een sprankje hoop: Amazon Prime komt binnenkort waarschijnlijk wel naar Nederland. Daarmee kunnen we toch weer iets meer kijken, zonder honderden euro’s uit te geven aan DVD’s en Blu-Rays.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER