Stel je voor: er is een pretpark waar robots de attracties zijn. Je kunt ze neerschieten, sex met ze hebben en op jacht gaan naar criminelen. De robots kunnen jou niets aandoen, maar jij hen wel. Alles mag, niets is verboden. Dat is Westworld, het nieuwe paradepaardje van HBO.

Let op: kan spoilers bevatten!

Westworld draait om een pretpark in de toekomst, dat gedraaid wordt de Delos Corporation. In het themapark ben je in het wilde westen, waar cowboys, boerinnen en bandieten rondlopen. Mensen kunnen op bezoek komen en alles doen wat ze willen. Dat betekent ook hulpeloze meisjes verkrachten en nette mannen doodschieten.

Teddy (James Marsden) komt aan in het kleine dorpje Sweetwater, waar alles zich afspeelt. Hij zoekt naar avontuur en vindt Dolores (Evan Rachel Wood). Maar al na een paar minuten heb je door dat Teddy en Dolores – en het overgrote deel van Sweetwater – robots zijn, die geprogrammeerd worden door Dr. Ford (Anthony Hopkins), Bernard (Jeffrey Wright) en een team van specialisten. Hun voornaamste doel? Westwood draaiende houden en hun belachelijk rijke klanten gelukkig maken.

Evan Rachel Wood in Westworld
Evan Rachel Wood als Dolores in Westworld. Bron: HBO

Geluk is niet voor eeuwig

Natuurlijk gaat dit niet lang goed. De serie zou immers behoorlijk saai zijn als er geen dramatische plotwending in zou zitten. Die plotwending is in dit geval robots die kapot gaan. De zogenaamde hosts worden geplaagd door hun oude programmering die weer terug komt. Maar dat is niet alles, er gebeurt iets waar de makers van de robots hun vingers niet op kunnen leggen. Wij natuurlijk wel, want je ziet van mijlen ver aankomen wat er gaat gebeuren. Dit wordt in de eerste aflevering echter nog niet duidelijk, en de spanning blijft ondanks dat behoorlijk hoog.

Lees verder onder de afbeelding.

Anthony Hopkins in Westworld
Anthony Hopkins als Dr. Ford in Westworld. Bron: HBO

En dan is er nog The Man in Black (Ed Harris), die zonder problemen Teddy neerschiet en Dolores wegsleept voor, nou ja, je kunt het zelf wel bedenken. Tot dat moment lijkt het alsof hij slechts een gast is die geniet van slecht zijn, zoals er wel meer zijn. Wat is een goede Western immers zonder een bad guy? Later lijkt er echter meer aan de hand. The Man in Black lijkt meer te weten dan de gemiddelde gast van het park, maar wat hij precies gaat doen, is niet helemaal duidelijk.

Lees ook:
Sherlock keert op 1 januari terug naar BBC One

Ander puntje is de ethische kwestie die dit park met zich meebrengt. Je weet dat het robots zijn, maar toch voel je een bepaald soort afgrijzen als iemand op brute wijze vermoord wordt. De robots lijken emoties te hebben, maar bij een nieuwe dag wordt hun geheugen gewist. Ondertussen noemen ze hun wereld “prachtig” en de nieuwskomers (gasten) “aardig en vriendelijk”. Dat terwijl dit helemaal niet zo is, maar zij weten niet beter. Je vraagt je direct af: is dit de wereld waar we in willen leven? Gelukkig is het maar een serie.

Ed Harris in Westworld
Ed Harris als The Man in Black in Westworld. Bron: HBO

IJzersterk

Westworld is niets minder dan ijzersterk te noemen. De (indrukwekkende) cast vervult de rollen op meesterlijke wijze en het verhaal trekt je direct in een wereld waar alles anders is. Natuurlijk is het duidelijk dat Westworld het nieuwe paradepaardje van HBO moet zijn nu Game of Thrones op zijn einde begint te lopen, en die rol vervult het nu al fantastisch. Het is echter de vraag of ze dit hoge niveau kunnen volhouden. Wij kunnen in ieder geval niet wachten op aflevering twee!

Westworld (2016), met: Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton en Jeffry Wright. Gemaakt door: Jonathan Nolan en Lisa Joy Nolan.
Westworld is vanaf vandaag te zien op HBO.

RECENSIEOVERZICHT
Score
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER