Ice Age had al vier delen, maar wie kan er nee zeggen tegen een vijfde film met mammoet Manny, tijger Diego, luiaard Sid en natuurlijk eekhoorn Scrat? Om eerlijk te zijn: iedereen, na het zien van deze film.

Let op: kan spoilers bevatten!

Ice Age: Collision Course begint net als de andere delen met Scrat die iets ongelofelijk doms doet. In dit geval is het per ongeluk in een ruimteschip terecht komen dat direct het heelal in schiet, mét Scat en zijn eikeltje. Daar knalt hij tegen diverse planeten op en dat is hoe ons zonnestelsel ontstaan is, aldus Ice Age. Het geheel wordt vertelt door Neil deGrasse Tyson, de astronoom die we ook kennen van Cosmos: A Spacetime Odyssee. Maar hier eindigt het niet. Scrat knalt namelijk met ruimteschip en al ook tegen een astroïde aan, die vervolgens recht op de aarde afgaat. En daar draait te film om.

Ice Age
Bron: 20th Century Fox

Terug op aarde geniet Manny van een potje hockey met zijn dochter. Peaches is ondertussen een jongvolwassen vrouw en staat op het punt te trouwen met de vrolijke, ietwat vreemde en klunzige, Julian. Manny is daar alles behalve blij mee en dat laat hij merken. Ondertussen geniet Diego van zijn vriendin Shira en is Sid nog altijd alleen. Manny vergeet zijn trouwdag, Ellie is boos en zelfs dat is eigenlijk al ongeloofwaardig.

In de herhaling

Het probleem met het continu verder gaan met het maken van films, is dat je op een gegeven moment alles al gedaan hebt. De grappen lijken ongeveer hetzelfde, er zijn weinig tot geen nieuwe karakters en zelfs het plot voelt als een herhaling. Want natuurlijk is het hetzelfde als de eerdere films: Scrat veroorzaakt een ramp, iedereen gaat op de vlucht, onze helden doen er iets aan, dat lukt, eind goed al goed. De enige uitzondering op die regel is tot nu toe de allereerste film, die absoluut het beste blijft.

Lees ook:
Deadpool 2 heeft mogelijk nieuwe regisseur

Natuurlijk blijft Ice Age redelijk grappig. Scrat zorgt eigenlijk altijd wel voor een lach op je gezicht (al is hij nu ook minder leuk dan in de vorige verhalen) en zijn er genoeg momenten om bij te grinniken. Maar over het algemeen gezien is Collision Course een dramatisch slechte film.

Ice Age
Bron: 20th Century Fox

Wat mij nog het meest stoorde was de ongeloofwaardigheid van het plot, dat start met Scrat. In eerdere films waren die namelijk in de basis nog enigszins geloofwaardig. Maar een UFO in de ijstijd waar Scrat in komt, die vervolgens even het gehele zonnestelsel maakt (wat veel te laat is overigens) en dan ook nog eens meteoren naar de aarde stuurt. Right. Zelfs voor de vreemde en overdreven dingen die Scrat eerder deed is dit belachelijk. Alsof de schrijvers echt niet meer wisten wat ze er mee aan moesten. En dat geldt ook een beetje voor de rest van het verhaal: het is herkauwen en weinig origineel.

Stop maar bij 4

Voor Ice Age geldt dus: stop maar bij deel vier. Niet dat dat nu het beste deel was, maar die film was nog wel Ice Age-waardig. Iets wat we bij Collision Course niet meer durven te zeggen. Ja, je zult er zeker even bij lachen. En ja, het blijft vermakelijk om de dieren op reis te zien gaan en fouten te maken. Maar nee, het is eigenlijk geen Ice Age meer te noemen. Zeker niet als we hem vergelijken met het hartverwarmende eerste deel.

Ice Age: Collision Course (2016), met: Ray Romano, Denis Leary, John Leguizamo en Queen Latifah. Geregisseerd door: Mike Thurmeier en Galen T. Chu.
Ice Age: Collision Course is op Blu-Ray en DVD te koop in onze webshop.

RECENSIEOVERZICHT
Score
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER