Stel je voor: je verliest een flinke klap geld door een digitaal financieel bedrijf dat een “glitch” had. Wat doe je dan? In Money Monster is de oplossing simpel: je gaat naar het TV-station dat je aanraadde om geld te steken in dat bedrijf en dreigt de boel op te blazen. En dat zorgt voor een zenuwslopend en geweldig verhaal.

Let op: kan spoilers bevatten!

In Money Monster zien we een televisieshow genaamd Money Monster, die gehost wordt door Lee Gates (George Clooney). Hij is een man met een grote mond en veel spektakel. Patty Fenn (Julia Roberts) produceert de show, maar is hier niet altijd even blij mee. Sterker nog: dit is haar laatste dag, want ze stapt op. Maar die laatste dag gaat niet van een leien dakje.

Kyle Budwell (Jack O’Connell) komt de set namelijk op met een pistool. Het probleem? Hij investeerde veel geld in een bedrijf dat een “glitch” had en veel geld verloren is. Budwell wil het geld niet eens per se terug. Hij wil vooral antwoorden over hoe dit kon gebeuren. Aangezien Lee de tip gaf om te investeren in het bedrijf, is hij het eerste doelwit. Budwell stopt Lee in een bomvest en dreigt het hele gebouw op te blazen. Zijn andere doel is de CEO van het bedrijf, die tot nu toe niet gevonden kan worden.

George Clooney en Julia Roberts in Money Monster.
George Clooney en Julia Roberts in Money Monster. Bron: Sony

Het eerste uur van de film volgen we dit verhaal en dat is al spannend genoeg. Je weet immers nooit of Budwell het gebouw nu op gaat blazen of niet, of hij Lee neerschiet of niet en of die politie nu ooit nog eens gaat komen. Maar het verhaal blijft hier niet bij. Er blijkt veel meer aan de hand te zijn met het financiële bedrijf. En om daar achter te komen is een goed staaltje journalistiek vereist, dat Lee en Fenn uitvoeren onder de druk van het geweld.

Lees ook:
Zondag Trailerdag: Allied ~ Doctor Who ~ Underworld en meer!

Goed verhaal, goed gespeeld

Money Monster is niet alleen een geweldig verhaal dat je steeds op het puntje van je stoel houdt, maar ook geweldig uitgevoerd. Alle acteurs spelen hun rol meer dan goed en maken het echt geloofwaardig. Grootste nadeel van de film? Het doet ons denken aan klassiekers als Dog Day Afternoon, Network en Rollover. Toch is dit geen drama, want Money Monster laat je dat snel vergeten, grijpt je vast en laat je niet meer los.

Bovendien pakken ze bepaalde punten heel goed aan. Zo zie je burgers op straat die zowel bang als ontzettend nieuwsgierig zijn als de actie zich naar buiten verplaatst. Ze rennen niet weg – ook al loopt er een man met een bom om zijn borstkas – maar volgen de mannen en filmen het geheel. Hoewel je denkt dat ze gestoord zijn, weet je diep van binnen dat je exact hetzelfde zou doen.

George Clooney in Money Monster.
George Clooney in Money Monster. Bron: Sony

Money Monster toont dan ook niet het leed van een man die veel geld verloor en de angst van bijna opgeblazen worden, maar de menselijke natuur. De wanhoop waar je in kunt belanden en de gestoorde dingen die we soms doen. We zien hoe nieuwsgierig de mensheid eigenlijk is, hoe graag we de waarheid willen weten. En het laat vooral zien wat voor een eikels er in deze wereld leven. Precies die elementen, samen met fenomenaal acteer- en regisseerwerk laten je op het puntje van je stoel zitten.

Money Monster (2016), met: George Clooney, Julia Roberts, Jack O’Connell en Dominic West. Geregisseerd door: Jodie Foster.
Money Monster is in onze webshop te verkrijgen op Blu-Ray en DVD.

RECENSIEOVERZICHT
Score
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER