Westworld zette met haar eerste aflevering een ijzersterke pilot neer. De vraag is natuurlijk: houden ze dat niveau vol? Het antwoord is eenvoudig, namelijk jazeker. In de tweede aflevering zien we hoe het verhaal vorm krijgt en hoe de hosts langzaamaan wakker worden.

Let op: kan spoilers bevatten!
Lees onze review van aflevering 1 hier.

De tweede aflevering van Westworld begint direct spannend. “Wordt wakker”, zegt een stem tegen Doloris. “Herinner je het je nog?” Daarmee is ook direct de toon van deze week gezet. Want de hosts worden langzaamaan wakker en beginnen zich dingen te herinneren. En dat zou niet moeten.

Opvallend is dat het besmettelijk lijkt te zijn. Doloris ontmoet Maeve Millay en ook deze prostituee krijgt opeens herinneringen terug. Wat ze precies betekenen is niet helemaal duidelijk, maar we vermoeden dat het om het verleden gaat. Om haar vorige identiteiten, vermoordde familieleden en de gasten die de hosts vreselijke dingen aandoen.

Programmeur Elsie Hughes doet in deze aflevering een angstaanjagende voorspelling. “Kun je je voorstelling hoe fucked we zijn als deze arme sukkels zich ooit herinneren wat de gasten met ze doen?” En laat juist dat nu het geval zijn. De vraag is: wat gaat er gebeuren?

Nieuw plot

Deze week zagen we ook twee nieuwkomers: William (Jimmi Simpson) en Logan (Ben Barnes). We zien eindelijk hoe de gasten de wereld binnenkomen en ook hoe de twee ontzettend verschillende doelen hebben. Waar de één zich bezig houdt met simpel vermaak (lees: moord, verkrachting en ander plezier), is de ander vriendelijk en veel meer timide. Waar dit heen gaat is natuurlijk afwachten, maar het subplot intrigeert ons nu al.

Westworld
William en Logan. Bron: HBO

Natuurlijk keerde ook de Man In Black terug in aflevering 2. Hij blijkt al jaren in Westworld rond te lopen, kent de wereld en wil naar het “diepste niveau” van het spel. Tot nu toe weten we alleen dat dit iets te maken heeft met een doolhof, maar we vermoeden dat we snel meer te weten komen over dit niveau.

Lees ook:
The Secret Life of Pets (2016): Geen Despicable Me, maar wel hilarisch

Blijf luisteren

Meest interessant aan Westworld zijn de kleine details die ze in de serie stoppen. Denk bijvoorbeeld aan het doodslaan van de vlieg aan het einde van aflevering 1 (ze heeft dus wel gelogen!). In aflevering 2 zien we net zoveel kleine details. Onze tip: luister goed, want zelfs de meest oppervlakkige discussie kan belangrijk zijn voor het verhaal. En dat is de kracht van Westworld. Dat, en de formidabele cast en het geweldige script die het niveau hoog houden. Of sterker zelfs: de verwachtingen nog iets meer op positieve manier bijstellen, want aflevering 2 was eigenlijk beter dan 1. Ook al dachten we dat dat niet mogelijk zou zijn.

Westworld (2016), met: Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton en Jeffry Wright. Gemaakt door: Jonathan Nolan en Lisa Joy Nolan.
Westworld aflevering 2 is vanaf vandaag te zien op HBO.

Aflevering 1 gemist? Lees onze review hier!

RECENSIEOVERZICHT
Score
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER