Alice gaat terug naar Wonderland in Alice Through the Looking Glass. Net als bij de voorgaande film moet je het originele verhaal even vergeten, want dat heeft weinig met de film te maken. Maar als je dat doet, is hij aardig onderhoudend.

Let op: kan spoilers bevatten!

In Alice Through the Looking Glass blijkt Alice een kapitein van een schip te zijn geworden. Ze ontdekt de wereld en geniet van alle onmogelijke dingen die mogelijk blijken te zijn. We zien haar als ze op het punt staat terug te gaan naar Londen, maar eerst wat hardnekkige piraten af moet schudden.

Terug in Londen blijkt de tijd niet stil te hebben gestaan. Alice’s vader is voor ze wegging overleden, haar moeder was drie jaar lang alleen. In die tijd blijkt dat ze het huis verkocht heeft aan Hamisch, de man die Alice in de eerste film vroeg te trouwen. Alice wees hem echter af en dat blijkt hij niet te zijn vergeten. Hij biedt een deal aan: haar schip voor haar moeders huis.

Ondertussen gaat het in Wonderland ook niet van een leien dakje. Alice keert via een spiegel in Hamish’ huis terug naar het bijzondere land en dan begint het verhaal pas echt. Bij aankomst blijkt dat de Mad Hatter depressief is en bijna dood gaat. Hij is er namelijk achter dat zijn familie niet verloren is, zoals hij dacht, maar niemand gelooft hem. Alice besluit terug in de tijd te gaan om te zien of ze zijn familie kan redden. Maar daarvoor moet ze eerst de Chronosphere van de Tijd stelen.

Time
Time. Bron: Walt Disney

Achtergrondverhalen

Leuk aan deze film is dat je wat meer over de achtergrond van bekende karakters te weten komt. Zo ontdekken we eindelijk waarom de Queen of Hearts zo’n groot hoofd heeft (ze is er niet mee geboren) en waarom ze zo’n hekel aan haar zus Mirana heeft. Ook leren we meer over de Mad Hatter, die een minder prettig verleden heeft dan je zou denken. Een strenge vader met hoge verwachtingen laat de Hatter zich klein en eenzaam voelen. Je snapt na het zien van de film direct waarom hij tussen de dieren woont en waarom hij zo gek is.

Lees ook:
Green Day's American Idiot wordt een film van HBO

Alice Through the Looking Glass is weer een avontuur op zich, al is deze af en toe wel wat rommelig. Je springt van de ene herinnering naar de ander, waardoor het soms wel wat veel wordt. Daarnaast is de film zeker niet zo goed als het eerste deel Alice in Wonderlandal was dat ook geen cultureel hoogstandje. Maar de impact die de karakters in de eerste film maakten, mis je nu eigenlijk volledig.

Grootste gemis is echter het vreemde, het absurde. Alice staat er om bekend dat het allemaal vreemd is en dat het eigenlijk niet zou moeten kunnen. Nu lijkt het een gewone fantasywereld waarin alles mogelijk is, zonder dat wat dan ook vreemd wordt gevonden. Jammer, want daarmee haal je een deel van de kracht weg. Maar zoals gebruikelijk is bij deze films, is hij wel onderhoudend. Spectaculair? Nee. Vermakelijk? Jazeker.

Rickman

Daarentegen is het wel mooi dat de film is opgedragen aan Alan Rickman – al maakt dit voor het verhaal weinig uit -, die de stem van Absolem doet. Helaas zit Rickman er alleen aan het begin van de film in. We hadden graag wat meer van zijn stem gehoord.

Absolem
Absolem en Alice. Bron: Walt Disney

Alice Through the Looking Glass (2016), met: Johnny Depp, Mia Wasikowska, Helena Bonham Carter en Anne Hathaway. Geregisseerd door: James Bobin.
Alice Through the Looking Glass is verkrijgbaar op DVD en Blu-ray in onze webshop.

RECENSIEOVERZICHT
Score
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER