Kun je geen genoeg krijgen van Dan Brown? Dan is er voor jou Inferno, de derde film uit de reeks. Maar bereid je voor: deze film is ook direct de slechtste uit de franchise. 

Let op: kan spoilers bevatten!

In Inferno zien we hoe Robert Langdon zijn geheugen is verloren dankzij een flinke klap op zijn kop. Daardoor werken zijn normale “gaven” niet zoals ze moeten en herinnert hij zich bovendien weinig van de afgelopen 48 uur. Gelukkig is daar Sienna Brooks, de arts die hem verzorgt. Zij lijkt wat informatie voor hem te hebben en helpt hem weer te herstellen.

Maar dan is daar opeens een agente die Langdon probeert neer te schieten. Het duo slaat op de vlucht – in Langdon’s geval met wat horten en stoten – en zoekt uit wat er allemaal gebeurd. Wat blijkt? Ze zitten middenin een complot om een virus, genaamd Inferno, los te laten op de wereld, waarmee de helft van de populatie moet worden gedood. Op die manier wil een briljante biochemicus, Bertrand Zobrist, voorkomen dat de wereld ten onder gaat aan overpopulatie. Maar massamoord is niet de oplossing, waarop Langdon en Brooks besluiten het virus te vinden en Zobrist’s plan te stoppen.

De hel

Laat ik beginnen met een positieve noot. Het idee om het verhaal te laten draaien om een gek die de wereld wil redden op de verkeerde manier, is mooi. Overpopulatie is een ontzettend actueel onderwerp en past beter bij onze huidige tijdsgeest dan bijvoorbeeld kardinalen die vermoord worden en of Jezus nu wel of niet een kind heeft gekregen. Daarentegen is het onderwerp ook een stuk minder intrigerend dan dat van de eerste film. We missen namelijk een flink stuk mysterie en speculatie, waar de eerste film zo goed gebruik van maakte.

Inferno
Bron: Colombia Pictures

Maar meest vervelend van Inferno is dat we weinig raadsels zien en zo goed als geen diepgang in de cultuur en geschiedenis om die raadsels heen. De weg naar het virus is namelijk uitgestippeld aan de hand van raadsels die te maken hebben met Dante’s Inferno. Maar in plaats van even uit te leggen hoe het precies zit – zoals in de Da Vinci Code wel gebeurde – gaan ze er hier van uit dat je al een basiskennis van Dante hebt. Maar de kans is groter dat je iets van het ontstaan van het Christendom weet dan van Dante. Daarnaast lost Langdon welgeteld twee à drie raadsels op, en dan ook nog eens op wereldschokkende snelheden. Niet zoals in Angels & Demons of de Da Vinci Code dus.

Lees ook:
Schrijver van Austin Powers werkt mee aan Shrek 5

Ander probleem is dat de film heel anders aanvoelt dan de eerste twee. Natuurlijk, we horen de welbekende muziek uit het eerste deel, maar dat is het dan ook wel. Langdon is zijn gaven en zichzelf een beetje kwijt, Brooks wordt wat vaag geïntroduceerd en geen van de vorige verhalen lijken invloed te hebben op deze. Daarnaast begint de film als een horrorspektakel, met veel hel-achtige taferelen, smerige mensen en heel, heel veel gore. Het eerste kwartier vraag je je dan ook af of je nu naar Dan Brown of naar een halloweenfilm zit te kijken.

Domme miljardair

Zobrist is bovendien de domste biochemicus en miljardair die we ooit gezien hebben. Hij maakt een bom met daarin een virus dat de halve wereldpopulatie moet ombrengen. Maar hij laat deze niet ontploffen. Nee, hij besluit van een gebouw af te springen en leidt een ander met een stel raadsels naar een zakje toe, waar het virus in zit. Nu moet ik zeggen, als briljant en rijk man kun je toch wel iets beters verzinnen dan een zakje? De meeste superschurken komen ten minste nog op de proppen met een groot, glimmend apparaat dat op het juiste moment af gaat. Maar nee, Zobrist kiest voor een zakje, dat open gescheurd moet worden door twee C4-bommen die op de juiste plaats moeten worden gezet. En die bommen moeten dan ook nog eens afgaan door een telefoon. Dan moet je maar het geluk hebben dat je genoeg bereik hebt.

Inferno
Bron: Colombia Pictures

Interessant is wel dat je steeds aan het zoeken bent naar wie je nu wel en niet kunt vertrouwen. Langdon wordt namelijk achtervolgd door een vreemde vent met een geheimzinnige organisatie, Dr. Elizabeth Sinskey van de World Health Organisation en Christoph, een grote vent die bij diezelfde organisatie zou werken. Allemaal zeggen ze iets anders en ieder verhaal gaat tegen het vorige in. Dat zorgt voor wat grappige plottwists die vermakelijk zijn. Maar als je de eerste twee films gezien hebt, zoek je van tevoren al naar precies die twists en zie je ze van mijlenver aankomen.

Lees ook:
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2016): Tim Burton doet het weer

Zonde

Inferno is niets van wat je hoopte dat het was. Het is zeker geen waardig vervolg op de eerste twee films van Dan Brown, die je lieten zoeken naar het antwoord, je verrasten en meenamen in een spectaculair en diepzinnig verhaal. Hier is het verhaal oppervlakkig, zien we vooral veel actie en weinig diepgang en zie je de verrassingen snel aankomen.

En dat is zonde, want het acteerwerk van Tom Hanks en Felicity Jones is prachtig, op zijn zachtst gezegd. Zij maken de film nog enigszins interessant, ook al had deze het niet moeten zijn. Ze zetten hun karakters overtuigend neer en laten je nog een beetje meegesleept worden. Maar dat is de film het eigenlijk niet waard.

Inferno (2016), met: Tom Hanks, Felicity Jones, Sidse Babett Knudsen en Ben Foster. Geregisseerd door: Ron Howard.
Inferno draait nu in de bioscoop.

RECENSIEOVERZICHT
Score
DELEN