De derde aflevering van Westworld begint met Alice in Wonderland. “Ik vraag me af of ik vannacht veranderd ben? Even nadenken. Was ik hetzelfde toen ik wakker werd vanochtend? Ik kan me bijna herinneren dat ik me anders voelde. Maar als ik niet hetzelfde ben, dan is de volgende vraag: ‘Wie ben ik?'”. Een citaat dat in deze aflevering relevanter dan ooit blijkt te zijn.

Let op: kan spoilers bevatten!
Lees ook onze reviews van aflevering 1 en 2.

In deze aflevering zien we eindelijk de sleutel van de grote geheimen van het park. Maar we zien ook een eeuwenoud thema naar boven komen: de strijd tussen goed en kwaad. Zo had Dr. Robert Ford eerder een partner waarmee hij Westworld maakte. Die partner heette Arnold en hij woonde drie jaar lang in het park om zijn creaties te verbeteren. Maar hij raakte geobsedeerd, de vriendschap tussen Arnold en Ford verwaterde en uiteindelijk sterft Arnold.

Westworld
Bron: HBO

Bewustzijn

Interessant is dat Arnold graag wilde dat de hosts een bewustzijn kregen. Een doel waar ook Ford mee bezig lijkt te zijn. Zo haalt hij Teddy uit het park en naar zijn lab, en geeft hij hem een geheel nieuw verhaal. Maar hij heeft ook overduidelijk met de robots zitten spelen, waarna ze steeds meer herinneringen krijgen. Bijna alsof ze een bewustzijn creëren.

Dat bewustzijn krijgen ze tijdens een agressieve periode, waardoor het nooit lang kan duren voor een daadwerkelijke gast uit het park neergeschoten wordt. Of zoals beveiliger Ashley Stubbs het tegen programmeur Elsie zegt: “Het enige wat ervoor zorgt dat de hosts ons niet in stukjes hakken, is één regel van jouw code.” Genoeg om ons op het puntje van onze stoelen te laten zitten en ons uit te laten kijken naar de rest van het verhaal.

Westworld
Bron: HBO

Westworld (2016), met: Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton en Jeffry Wright. Gemaakt door: Jonathan Nolan en Lisa Joy Nolan.
Westworld aflevering 3 is te zien op HBO.

Alle andere reviews van Westworld lees je hier.

 

Lees ook:
Westworld ~ S01E02: het niveau wordt steeds hoger
RECENSIEOVERZICHT
Score
DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER